Ποια είναι η σωστή και ψύχραιμη αντιμετώπιση τέτοιων επεισοδίων και πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια;

Χτύπημα ή κόψιμο

Το θέαμα ενός μικρού παιδιού που κλαίει, ενώ αίματα τρέχουν στα πόδια του, σίγουρα ταράζει τον κάθε γονιό. Όμως κάθε παιδί έχει τα μικροατυχήματα του την ώρα του παιχνιδιού.  Τα παιδιά θα γλιστρήσουν, θα σκουντουφλήσουν, θα πέσουν, θα κοπούν ή θα γδαρθούν …είναι σχεδόν βέβαιο - όμως τα περισσότερα τέτοιου είδους τραύματα είναι ακίνδυνα και περνούν γρήγορα.

Πρώτες βοήθειες: Πάρτε κάποιο καθαρό απορροφητικό πανί (πετσέτα, χαρτομάντιλα, βαμβάκι), και βάλτε το πάνω στο τραύμα, ασκώντας μικρή πίεση, για τουλάχιστον 5 λεπτά  ή μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από 10 λεπτά ή αν το κόψιμο είναι βαθύ ή μεγαλύτερο από 1-1 ½ εκατοστό, μπορεί να χρειάζεται ράμματα. Διαφορετικά, πλύνετε απαλά το τραύμα με απαλό σαπούνι και νερό, βάλτε οξυζενέ και κάποιο αντισηπτικό, κλείστε το με ένα τσιρότο ή αποστειρωμένη γάζα και …ξαναστείλτε το μικρό σας να συνεχίσει το παιχνίδι του! Αν το παιδί δεν έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο ή έχουν περάσει 5 χρόνια από το τελευταίο εμβόλιο, ίσως χρειάζεται να το κάνει.

Τις επόμενες μέρες, συνεχίστε να καθαρίζετε το τραύμα καθημερινά (ή και 2 φορές την ημέρα) με χλιαρό νερό, απαλό σαπούνι και αντισηπτικό, και παρακολουθήστε το για τυχόν συμπτώματα μόλυνσης. Αν δείτε αυξανόμενη ερυθρότητα ή πρήξιμο, ή το παιδί ανεβάσει πυρετό, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.


Αιμορραγία από τη μύτη

Τα ρουθούνια έχουν ένα πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα ιδιαίτερα δυνατό χτύπημα για να προκληθεί αιμορραγία. Το κρύο, ο ξηρός  αέρας, οι εποχιακές αλλεργίες, ακόμα και ένα δυνατό φύσημα ή το σκάλισμα της μύτης, μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία. Και ενώ το αίμα μπορεί να είναι πολύ και να φαίνεται σαν κάτι σοβαρό, συνήθως δεν είναι.

Πρώτες βοήθειες: Καταρχήν, προσπαθήστε να καθησυχάσετε και να ηρεμήσετε το παιδί. Όταν τα παιδιά είναι φοβισμένα και κλαίνε, αυξάνεται η αρτηριακή τους πίεση και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία. Για να διακόψετε τη ροή του αίματος, καθίστε το παιδί σας σε όρθια θέση στην αγκαλιά σας και στη συνέχεια, πιέστε τη μύτη του, απαλά αλλά σταθερά, ώστε να κλείσει – ακριβώς στην κορυφή της μύτης, εκεί που ανοίγουν τα ρουθούνια - για τρία έως πέντε λεπτά. Αν η αιμορραγία επιμένει, επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας ή κατευθυνθείτε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν οι ρινορραγίες είναι συχνές (δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο), καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να ελέγξει και να καυτηριάσει τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε  να σταματήσουν οι αιμορραγίες μια και καλή.

Το μικρό σας κατάπιε …ένα lego

Τα lego, συγκεκριμένα, δεν είναι τοξικά, διαβεβαιώνουν οι γιατροί. Αν το παιδί αναπνέει κανονικά και δεν νιώθει δυσφορία ή δεν έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, είναι πολύ πιθανό το κομματάκι από το παιχνίδι του να έχει καταλήξει στο στομάχι του. Σε αυτή την περίπτωση, χωρίς άγχος, συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας, ο οποίος θα σας υποδείξει αν πρέπει να κάνετε κάτι ή απλά να περιμένετε να βγει  …από την άλλη πλευρά. Το πιθανότερο είναι, καταρχήν, να κάνετε κάποια ακτινογραφία, ώστε να διαπιστωθεί η θέση και το μέγεθος του κομματιού.

Αν όμως το παιδί, αφού έχει καταπιεί το κομματάκι, έχει δύσπνοια, βήχει, δεν μπορεί να καταπιεί, πονάει στο στήθος ή κάνει εμετό, η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως τον παιδίατρο σας ή να κατευθυνθείτε προς τα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου. Είναι πιθανό, το κομματάκι να έχει περάσει στην αναπνευστική οδό και να πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα με ενδοσκόπηση.

Πνιγμός με το φαγητό

Το να μιλάει ένα παιδί την ώρα που μασάει το φαγητό του … είναι μία σίγουρη συνταγή για πνιγμό. Υπάρχει, όμως, διαφορά μεταξύ του να πνίγεται και του να μην μπορεί να αναπνεύσει. Ο βήχας, όταν η τροφή κατεβαίνει από «λάθος δρόμο», είναι ένα σημάδι ότι οι αναπνευστικές οδοί του παιδιού σας έχουν μόνο εν μέρει μπλοκαριστεί. Ο βήχας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να καθαρίσει τις αναπνευστικές οδούς. Εφόσον το παιδί σας αναπνέει, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να αναπνεύσει, καλέστε βοήθεια επειγόντως.

Πρώτες βοήθειες: Όταν το παιδί αναπνέει αλλά πνίγεται και βήχει, μπορείτε να βοηθήσετε τον φυσικό, αντανακλαστικό βήχα του παιδιού σας, χτυπώντας το στην πλάτη. Ξαπλώστε το παιδί στα γόνατά σας με το πρόσωπο του προς το πάτωμα, σχηματίστε ένα κοίλο σχήμα με την παλάμη σας και χτυπήστε το στην πλάτη του, πέντε έως έξι φορές ανάμεσα στους ώμους του. Χρησιμοποιήστε αρκετή δύναμη για να κινηθεί το σώμα του παιδιού, αλλά όχι υπερβολική ώστε να πονέσει ή να το τραυματίσετε. Το πιθανότερο είναι να φτύσει το φαγητό. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να αναπνεύσει, καλέστε βοήθεια επειγόντως.

Αλλεργία από τρόφιμα

Όσο προσεκτικοί κι αν προσπαθείτε να είστε - και να διδάξετε και  το παιδί σας να είναι – για να αποφεύγει τροφές στις οποίες είναι αλλεργικό, όπως τα φιστίκια ή το γάλα, είναι πολύ πιθανό, κάποια στιγμή να εκτεθεί σε κάτι κατά λάθος. Και ενώ  ένα αλλεργικό σοκ μπορεί να είναι σοβαρό, μπορείτε να το χειριστείτε καλύτερα εφόσον είστε ήρεμοι και προετοιμασμένοι.

Πρώτες βοήθειες: Κατά το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης, μια γρήγορη δόση αντιισταμινικού, θα μειώσει την αντίδραση. Αν η αντίδραση περιοριστεί σε ένα εξάνθημα, φαγούρα ή βουλωμένη μύτη, αυτό μπορεί να αρκεί. Αλλά εάν το παιδί εμφανίζει οίδημα στα χείλια, συριγμό ή έχει δυσκολία στην αναπνοή - συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση της τροφής που ενεργοποιεί την αλλεργική αντίδραση - αυτή είναι μια πολύ σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα, αντίδραση. Εάν έχετε ένεση επινεφρίνης (γνωστή και ως ένεση αδρεναλίνης), χρησιμοποιήστε την και καλέστε άμεσα βοήθεια για επείγοντα περιστατικά. Η ένεση επινεφρίνης σας δίνει  λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά η αλλεργική αντίδραση μπορεί να συνεχίσει και είναι σημαντικό το παιδί  να λάβει άμεσα ιατρική βοήθεια. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία σε κάποιες τροφές, συμβουλευθείτε εκ των προτέρων τον γιατρό σας για την ενδεδειγμένη αντίδραση σε περίπτωση αλλεργικού σοκ και προμηθευτείτε τα απαραίτητα φάρμακα για την περίπτωσή του.

Του έφυγε ένα δόντι

Αν πρόκειται για ένα από τα «πρώτα» (νεογιλά) δόντια του παιδιού και έχει βγει εντελώς, μην σκάτε ιδιαίτερα, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε. Αν όμως ένα από τα νεογιλά δόντια έχει σπάσει ή έχει φύγει ένα μόνο κομμάτι του ή αν το δόντι που έχει φύγει είναι από τα «μόνιμα», τότε ο παιδοδοντίατρος θα προσπαθήσει να το σώσει.

Πρώτες βοήθειες: Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να προσέξει και να μην καταπιεί το δόντι, καθαρίστε το με γάλα (το οποίο βοηθά στη διατήρηση των πολύτιμων κυττάρων των δοντιών, που απαιτούνται για την επανεμφύτευση του), και στη συνέχεια βάλτε το πίσω στην θέση του (μέσα στο ούλο).  Στα μικρότερα παιδιά, βάλτε το δόντι ή το θραύσμα του σε ένα δοχείο με γάλα και στη συνέχεια κατευθυνθείτε, όσο πιο άμεσα γίνεται, προς τον οδοντίατρο. Οι ειδικοί λένε, ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες για να σωθεί ένα δόντι είναι αν μπορεί να γίνει εκ νέου εμφύτευση μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που εκτοπίστηκε.

 

Πηγή: ivillage.com