Η διάσημη δίαιτα Dukan υπόσχεται απώλεια βάρους σε 4 φάσεις. Οι δύο πρώτες φάσεις εστιάζουν στην απώλεια κιλών και οι επόμενες δύο στη συταθεροποίηση του νέου βάρους. Η αποτελεσματικότητα  της δίαιτας έγκειται στην ελευθερία που αισθανόμαστε όταν την ακολουθούμε, μεδεδομένο ότι δεν μετράμε θερμίδες και οι ποσότητες καθορίζονται από εμάς.

ΟΙ 4 ΦΑΣΕΙΣ

Στην πρώτη φάση της δίαιτας, τη φάση της «Επίθεσης», τρώμε πρωτεϊνούχες τροφές (κόκκινο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, πουλερικά), καθώς και 1½ κουταλιά πίτουρο βρώμης καθημερινά. Στη δεύτερη φάση, αυτήν της «Πλεύσης», μία ημέρα πρωτεΐνης εναλλάσσεται με μία ημέρα πρωτεΐνης και λαχανικών. Όσο για το πίτουρο βρώμης αυξάνεται στις 2 κουταλιές ημερισίως. Το πέρασμα στην τρίτη φάση συνίσταται στη σταδιακή εισαγωγή και των υδρογονανθράκων στη διατροφή, ενώ κατά τη διάρκεια της τέταρτης φάσης η διατροφή γίνεται πάλι πλήρης. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας όμως προκύπτουν πάντα απορίες που ο διατροφολόγος καλείται να απαντήσει.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που συχνά παρουσιάζεται στην πρώτη φάση της δίαιτας και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος με φύλλα Αλεξανδρείας (σέννα).

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ;

Η πρώτη φάση, όπως και όλες οι φάσεις του προγράμματος καθορίζονται από το ιστορικό μας και το ερωτηματολόγιο για την εύρεση του ιδανικού βάρους. Το σίγουρο είναι ότι η φάση της «Επίθεσης» δεν ξεπερνά τις 5-6 ημέρες.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΩ ΦΡΟΥΤΑ;

Τα φρούτα εντάσσονται στη δίαιτα κατά την τρίτη φάση, όπου επιτρέπεται μία μερίδα φρούτου ημερισίως. Εξαιρούνται η μπανάνα, η σταφίδες και τα κεράσια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΑΛΚΟΟΛ;

Στη δίαιτα δεν επιτρέπεται το αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά, εάν είναι μία από τις συνήθειές μας, ας αρκεστούμε σε ένα ποτήρι την εβδομάδα. Όσο για τις τσίχλες και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, είναι ελεύθερα προς κατανάλωση.

ΘΑ ΝΙΩΣΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑ;

Ενδεχομένως στην αρχή της δίαιτας να νιώσουμε ελαφριά ατονία. Ένα συμπλήρωμα βιταμινών ίσως να φανεί χρήσιμο σε όσους έχουν έντονο και κουραστικό καθημερινό πρόγραμμα.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ;

Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, αφού από την πρώτη κιόλας εβδομάδα η απώλεια βάρους είναι κατά μέσο όρο 2½ κιλά. Πρέπει όμως να να ολοκληρωθούν και τα 4 στάδια προκειμένου να διατηρήσουμε το νέο μας βάρος. Στην τελευταία φάση που διαρκεί δια βίο, τρώμε απ’ όλα και αφιερώνουμε μία ημέρα την εβδομάδα στην αποκλειστική κατανάλωση πρωτεΐνης.

 

Πηγή: Περιοδικό vita, συνέντευξη της κλινικής διατροφολόγου Ελισάβετ Κούτα